Интервюта

Запознай се с екипа ни и стани част от него!
съвети за написване на CV

Съвети за написване на идеално CV

Изготвянето на автобиография е дълък и продължителен процес, има различни утвърдени формати, но в нашите съвети ще се спрем на седем основни правила при писането на автобиография.

СЪВЕТ 1
Изберете подходящ формат за Вашето CV. Има десетки разновидности на автобиографии, всяка от тях има своите преимущества. Европейският формат се утвърди през последните години, но има своите недостатъци като прекален обем и огромни празни полета /често при кандидатите с по-малък или без стаж/, празните полета правят Вашето CV да изглежда непълно и недовършено.

Идеята при писането на автобиография е да пресъздадете Вашият трудов опит и да можете да го презентирате пред HR-ите и работодателите ясно, кратко и точно.

При кандидати с по-малък опит бихме Ви препоръчали американски формат на CV. Той предполага до една страница информация за лична информация, професионален опит и образование и умения. Информацията от такъв тип CV е напълно достатъчна за работодателите, все пак ще имате възможност да се презентирате и лично пред тях.

СЪВЕТ 2.
Независимо от избраният формат бъдете прецизни към използваните думи, пунктоация и провопис. Всеки детайл е от значение, не се притеснявайте и проверявайте в Google, ако имате притеснения.

СЪВЕТ 3.
Направете автобиографията си, така че да изглежда хармонично и красиво. Да е ясно четлива комбинация между форма и шрифт на писане.

СЪВЕТ 4.
При изброяване на това какво сте правили използвайте активни глаголи в минало време. Следете изброяванията да не се повтарят системно във Вашата автобиография.

СЪВЕТ 5.
Дайте готовата си автобиография на свой близък. Хората около Вас Ви познават най- добре и имат най-добър поглед какъв сте като професионалист и като личност.

СЪВЕТ 6.
Снимката. Снимката на Вашето CV е важна част от него. Тя е първото нещо което HR-ите или работодателите виждат. Актуалността на снимката е важна, тъй като хората се променят и все пак трябва да Ви разпознаят когато Ви поканят на среща.

СЪВЕТ 7.
Не кръстете автографията си просто „CV“. Знаем, че звучи доста незначително, но шансът работодателя при които кандидатствате да има сто файла със заглавие „CV“ е огромен. Можете като допълнение да изпишете Вашето име в заглавието на файла и така ще сте разпознаваем.